Skocz do zawartości


Zdjęcie

Homogenizacja mleka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Edwards

Edwards

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 08 luty 2023 - 13:45

Witajcie. Czy możecie wytłumaczyć tutaj dokładniej proces homogenizacji mleka? 


  • 0

#2 bartek12

bartek12

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 134 postów

Napisano 20 luty 2023 - 14:58

W mleczarstwie proces ten stosuje się głównie do rozbicia kuleczek tłuszczowych. Homogenizacja wpływa na fazę lipidową mleka powodując także zmiany kompleksów białek. Silnie zemulgowany tłuszcz oraz towarzysząca mu częściowa aglomeracja białek powoduje powstanie luźniejszego i bardziej przyswajalnego skrzepu.
 
Oczywiśćie jeśli o tę homogenizację Ci chodzi ;)
 
 
 
Bardziej szczegółówe informacje dostaniesz w tym artykule:
 
 
 
 
Proces jest dokładniej opisany.

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych