Skocz do zawartości

Zdjęcie

Witam serdecznie, czyli kilka pytań od amatora ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dre

Dre

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 26 kwiecień 2021 - 19:53

Witam serdecznie wszystkie osoby, które to czytają, ponieważ albo mamy wspólne plany, albo chcecie pomóc osobie, która próbuje spełnić swoje marzenia ;)

Wraz z małżonką chcemy kupić gospodarstwo rolne, ponieważ chcemy połączyć przydatne z pożytecznym - uprawa ekologiczna na potrzeby własne, rodziny i szeroko pojętego społeczeństwa, które coraz więcej patrzy na to, żeby jeść smacznie i zdrowo. 

Jesteśmy w trakcie starań zakupu gospodarstwa (1,3 ha), wraz z dwoma budynkami mieszkalnymi i zabudowaniami gospodarczymi. Z tym jednak już na starcie wiąże się kilka pytań za których rozwiązaniem może stanąć to forum ;) Bardzo proszę o wskazanie kierunku gdzie pójść z tymi pytaniami lub pomoc w rozwianiu wątpliwości ;)

- Rozważamy opcję zakupu w dwie rodziny, gdzie obie strony mają wykształcenie ogrodnicze, ale nikt nie jest rolnikiem. Chcielibyśmy zostać pełnoprawnymi rolnikami faktycznie uprawiając tę ziemię, ale pytanie czy przy opcji dwóch rodzin władających terenem tylko trochę przekraczającym minimum jest to możliwe?

- Na terenie gospodarstwa są dwa osobne budynki mieszkalne, z czego jeden wymaga remontu, a drugi raczej do wyburzenia. Pytanie czy można na nowo postawić budynek w miejsce tego starego i czy musi on konkretnie stać w tamtym miejscu (czy może wystarczy, żeby mieścił się w granicach terenu)?

- Czy są przeciwskazania do uprawy gospodarstwa w sposób mieszany? Hodowla warzyw i równolegle hodowla zwierząt - zwierzęta oczywiście w małej skali, bardziej na użytek własny

- Czy rozpoczynając działalność rolniczą muszę gdzieś przedstawiać „biznesplan” tego gospodarstwa?

To tyle pytań tak na wstępie. Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili tę chwilę na przeczytanie tego krótkiego tekstu i będę bardzo wdzięczny za pchnięcie mnie w którąś stronę ;)

Pozdrawiam!

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 26 kwiecień 2021 - 20:31

są wskazania i wręcz konieczność chodowli zwierząt i produkcji roslinnej szczególnie eco.
Biznes plan będzie ci potrzebny tylko dla pozyskania dofinansowania jeśli do takiego sie przymierzysz. Produkcji rolnej nigdzie nie musisz zgłaszać chyba że będziesz chciał dofinansowanie.
Budynek tak czy owak cokolwiek będziesz chciaĺ z nim zrobić muszisz zgłosić w gminie rozbiorke czy remont, budowa w innym miejscu to cała procedura z pozwoleniem na budowe i istotne co w planie zagospodarowania przestrz. szczegóły masz w gminie.
  • 0

#3 Dre

Dre

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 06:28

Super, dziękuję bardzo za błyskawiczną reakcję :)

A gdzie mógłbym się zgłosić z kwestią „gospodarstwa na dwóch”?

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 07:01

Wiesz co, generalnie jak jesteście małżeństwem to razem występujecie jako właściciele, albo właściciel i domownik na potrzeby krus. Jednak obawiam sie ze nie da rady zrobić dwuch oddzielnych gospodarstw z tej powierzchni.
Nawet nie mam pomysĺu jak to nazwać, bo nie określiłeś co chcesz osiągnąć, być rolnikiem a uprawiać ziemie to nie tosamo w naszym kraju.
  • 0

#5 Dre

Dre

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 28 kwiecień 2021 - 06:45

Wiesz co, generalnie jak jesteście małżeństwem to razem występujecie jako właściciele, albo właściciel i domownik na potrzeby krus. Jednak obawiam sie ze nie da rady zrobić dwuch oddzielnych gospodarstw z tej powierzchni.
Nawet nie mam pomysĺu jak to nazwać, bo nie określiłeś co chcesz osiągnąć, być rolnikiem a uprawiać ziemie to nie tosamo w naszym kraju.

• 0

#6 Dre

Dre

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 28 kwiecień 2021 - 06:50

Chodzi mi o to, że szukam opcji co zrobić jeśli nie otrzymam kredytu na zakup tego gospodarstwa. Nie chodzi mi tutaj o kupno z Żoną, a z przyjacielem. W dwie rodziny łatwiej byłoby wykrzesać z siebie taką gotówkę, a w pojedynkę jestem skazany na conajmniej częściowe kredytowanie. 

Rolnikiem chcę być, żeby móc faktycznie w późniejszym czasie poszerzyć gospodarstwo, ale na tę chwilę muszę się wgryźć w temat na mniejszym areale.

• 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 kwiecień 2021 - 07:40

to w finansach, kredytach, jeszcze niedawno każdy bank rolnika traktował jak bezrobotnego. Teraz jest troche lepiej ale trudno.Wszak, bank najchętniej udzieliłby kredytu osobie, firmie które go nie potrzebują- takie zabezpieczenia.
Chcesz być rolnikiem , musisz płacić składki w krus a nie zus, a z takiego rolnictwa zarobisz na przysłowiowe waciki, a dorobić możesz około 2000 miesięcznie a jak przekroczysz limit zarobku to z automatu wypadasz z krus. Reasumujac : Rzeby zostać rolnikiem trzeba mieć miliony, mając miliony mozna spokojnie żyć bez rolnictwa. Rolnictwo to walka o przetrwanie, walka z czasem pogodą i o zbyt za godziwą zapłate
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych