Skocz do zawartości


Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli Simentali


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 AdaśRol

AdaśRol

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów

Napisano 31 lipiec 2015 - 09:05

Witam :) 
Założyłem ten temat aby się dowiedzieć ogólnie co jest najważniejsze w hodowli Simentali.
Rozchodzi mi się o byki 
Mam ok 3 ha pola i planowałem kupić 3 byki w wadze ok 100 kg i chować je 1,5 roku (około)
Czy jakoś na tym wyjdę ? 
Jeśli zajdzie potrzeba (a nie wątpię) z dzierżawą pola,pastwisk nie mam najmniejszego problemu.
Do jakiej wagi chować ?
Jakie są ceny za kg żywca wiem że to jest uwarunkowane od województwa ale tak żeby mieć rozeznanie :) 
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)


  • 0

#2 AdaśRol

AdaśRol

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów

Napisano 31 lipiec 2015 - 16:43

Nikt nie pomoże ?  :(


  • 0

#3 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 lipiec 2015 - 21:05

Kolego są żniwa i wakacje, ludzie maja inne zajęcia, jak się zjawi na forum ktoś zorientowany w temacie na pewno ci odpowie ;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#4 AdaśRol

AdaśRol

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów

Napisano 31 lipiec 2015 - 22:43

Kolego też mam żniwa :) 
Spoko rozumiem :)


  • 0

#5 Michałek

Michałek

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 01 sierpień 2015 - 06:52

To chyba najstarsza rasa bydła z powszechnie hodowanych na świecie. Doskonale przystosowana do warunków pastwiskowych. Najlepiej ze wszystkich przyswaja pasze objętościowe. Chętnie też przyjmują pasze o niskiej wartości odżywczej jak np. słomę. Maksimum produkcji mleka osiągają w wieku ok. 7-8 lat i tę wysoką produkcję zachowują bardzo długo, nawet do 15 lat. Bydło to wymaga sporej wiedzy co do sporządzania dawek pokarmowych gdyż w przypadku braku składników bardziej niż inne rasy reaguje spadkiem produkcji niż spadkiem kondycji. Pozdrawiam wszystkich na Forum!


  • 0

#6 redbarn

redbarn

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 01 sierpień 2015 - 21:55

Witaj. Pytanie co do ceny jest pytaniem najtrudniejszym, najbardziej wrażliwym na warunki lokalne. Skoro masz dostęp do internetu to poszukaj najlblizszych zakładów mięsnych. Zadzwoń i zapytaj o cenę w danych klasach, cenę żywca i warunki współpracy. Na handlarzy nie patrz. Często jest tak, że zakład daje 1zl więcej niż handlarz, który twierdzi, że tylko on do Ciebie przybędzie po tak mała ilość sztuk. Niektóre zakłady wola roczne, inne baby beaf, a jeszcze inne jalowki.najpierw sprawdź rynek lokalny.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych