Skocz do zawartości


Ogłoszenie

Szanowni użytkownicy forum-rolnik.pl!

W związku ze zmianami silnika forum, niektórzy użytkownicy mogą mieć problemy z zalogowaniem się, w takiej sytuacji prosimy skorzystać z opcji odnawiania hasła klikając link “Zapomniałem hasła” pod polem logowania.
Cały czas trwają prace administracyjne – za wszelkie utrudnienia przepraszamy.

Załoga rolnik-forum.pl

Zdjęcie

problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 simson54

simson54
  • Użytkownik
  • 486 postów

Napisano 28 październik 2013 - 17:02

witam mam taki problem mam gospodarstwo o powierzchni 3,5 h. Posiadam siewnik do zboża konny 15 czy opłaca mi się na taki areał pola zmieniać go na większy np na poznaniaka czy zostawić ten co mam teraz
  • 0

#2 robert983

robert983

    Mały farmer

  • Moderator
  • 4700 postów

Napisano 28 październik 2013 - 17:57

kup drugi taki sam zespawaj i będziesz miał dobry siewník on ile twój jest w dobrym stanie
  • 0

#3 VoYtek8

VoYtek8
  • Super Moderator
  • 2469 postów

Napisano 28 październik 2013 - 18:55

Zrób tak jak radzi @robert983, dokup drugi siewnik konny i złącz je ze sobą. Szerokość chyba nawet będzie większa niż w Poznaniaku, a koszt o wiele niższy. W dodatku części do siewnika konnego są tanie i większość możesz znaleźć na złomie. Pytanie jeszcze jaki masz ciągnik bo jak masz Ursusa 4011, c355, c360 albo 3p to będzie dobrze szedł, ale u mnie we wsi sąsiad ma właśnie taki siewnik łączony podczepił go do T-25 i ciągnik nie dał rady z nim iść, jak ja kiedyś na spróbowanie zaczepiłem do c330 to też koła cieły straszne rowy w polu. Pozdrawiam :)
  • 0

#4 przemek2092

przemek2092
  • Moderator
  • 947 postów

Napisano 28 październik 2013 - 19:03

Chyba że trafi ci sie okazyjnie jakiś poznaniak ;) mi dwa lata temu sie trafił, poznaniak 2,7 m bez docisku i ze zwykłą skrzynią, najprostszy model ale bardzo zadbany ;) za 1600 bodajże go kupiłem ;) miałem dwa konne sprzedałem i trochę dołożyłem i od tej pory mam poznaniaka ;) muszę przyznać lepiej mi sie nim sieje i wschody też lepsze ;)
  • 0

#5 simson54

simson54
  • Użytkownik
  • 486 postów

Napisano 28 październik 2013 - 19:13

tradycyjnie na taki areał pola ursus c 330 kolego Voytek 8 :P

tyle że nie mam spawarki i nie bardzo wiem gdzie by go pospawać i wogule dlatego spawanie raczej odpada
  • 0

#6 bardzomalorolny

bardzomalorolny
  • Użytkownik
  • 326 postów

Napisano 28 październik 2013 - 19:30

A nie masz jakiegoś sąsiada, czy znajomego co by Ci zespawał?? W końcu dobry sąsiad lepszy jest od rodziny :)
  • 0

#7 simson54

simson54
  • Użytkownik
  • 486 postów

Napisano 28 październik 2013 - 19:34

no jest ale czytam sobie o takim eksperymencie żeby dwa razem zespawać i że pękały to musi być dobra konstrukcja sam nei wiem jak to by wyglądało
  • 0

#8 tofikarius

tofikarius
  • Użytkownik
  • 3501 postów

Napisano 28 październik 2013 - 19:34

A nie masz jakiegoś sąsiada, czy znajomego co by Ci zespawał?? W końcu dobry sąsiad lepszy jest od rodziny :)

Dobrze powiedziane:)
Pozdrawiam



No bo zaspawać dwa do siebie to nie takie hop-siup bo trzeba mieć o spawaniu w miarę pojęcie żeby to było uczciwie zespawane

  • 0

#9 henryk

henryk
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 28 październik 2013 - 19:51

zespawać i jest ok.-niestety to nie takie proste ,trzeba jakoś złączyć wałki napędzające kółka siewne ,mieszadła żeby równo się wszystko kręciło i nie pękało,kup sobie poznaniaka bez docisku za 1600 zł kupisz,ja 2 lata temu kupiłem z 83r. za 1600 włożyłem 400 ale teraz jest jak nowy jak nastawiłem żyto na c-1 to jakby w morde strzelił 190kg/ha.jestem bardzo zadowolony pomimo że mam 2,5 ha.,a 30-ka z poznaniakiem nie ma żadnego kłopotu-pozdrawiam

jeśli idzie o części do poznaniaka to są na poziomie cenowym jak do konnego. np.czubek redlicy-5zł,skrzydełko 6-7 zł,rurka teleskopowa plastykowa 6,50zł,to wszystko x25 daje ok.450zł,ale nie sądzę że to wszystko naraz musisz wymieniać,poza tym nic więcej nie może być popsute ale wybór należy do ciebie-pozdrawiam
  • 0

#10 kubusjettaII

kubusjettaII

    moderator forum

  • Super Moderator
  • 1385 postów

Napisano 29 październik 2013 - 10:03

w takim wypadku jeśli nie masz czym i z kim tego zrobić to rzeczywiście lepiej Ci będzie kupić inny który będziesz mógł zapiąć i siać.
  • 0

#11 izydor6280

izydor6280

    ::Expert Renault::

  • Użytkownik
  • 474 postów

Napisano 29 październik 2013 - 11:32

jesli juz mowa o takiej przerobce to wcale nie trzeba spawac walkow, jak pisze @henryk
minusem takiego siewnika jest mala pojemnosc i malo dokladny wysiew
osobiscie na takim areale zostawilbym ta 15 i ewentualnie czekal na dobra okazje
  • 0

#12 henryk

henryk
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 29 październik 2013 - 18:21

no to opisz jak połączyć żeby druga połowa siewnika siała bo to są 2 siewniki jeden ma napęd z koła natomiast ten drugi akurat ma to koło odjęte ,może jestem w błędzie bo nigdy dokładnie się nie przyglądałem jak to jest zrobione chętnie bym się doszkolił-dziękuję i pozdrawiam
  • 0

#13 izydor6280

izydor6280

    ::Expert Renault::

  • Użytkownik
  • 474 postów

Napisano 30 październik 2013 - 10:37

wystarczy przerobic naped na prawe kolo, sami tak prrzerabialismy
  • 0

#14 kubusjettaII

kubusjettaII

    moderator forum

  • Super Moderator
  • 1385 postów

Napisano 30 październik 2013 - 15:38

z jednej strony @izydor6280 ma rację że wstawić napęd dodatkowo żeby każde koło było napędzane, ale do tego też są potrzebne przeróbki czego @simson54 nie ma czym i z kim wykonać. chyba że wystarczy przekręcić parę trybów na kilka śrub w co wątpię.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych