Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Autor Wiadomość
tadek12 Offline
Nowy

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 3
Post: #1
Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Witam,

mam taki problem. Na jesień wymieniłem olej w ursusie C 330, wyczyściłem filtr, założyłem nowe pierścionki. Po wymianie tarczy sprzęgłowej (wg mnie bez związku) przestal podnosić podnośnik. Czy może być jakikolwiek związek pomiędzy wymianą tarczy sprzęgłowej a awarią pompy? Na wolnych obrotach pompa nie podnosi wcale; po odkręceniu rurki zasilającej do rozdzielacza i włączeniu podnoszenia z pompy idzie olej z powietrzem. Co może być tego przyczyną? Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem to bardzo proszę o pomoc...
14-02-2013 09:52:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
Biznez404 Offline
Użytkownik
*

Dołączył: Mar 2012
Liczba postów: 58
Post: #2
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Rozumiem że chodzi o wymianę pierścieni na tłoku siłownika hydraulicznego, a więc zdejmowałeś tylną pokrywę i przy zakładaniu pokrywy trzeba utrafić kolankiem ssącym od pompy w otwór w bloku tylnego mostu, czyli w kanał ssący być może tam popełniłeś błąd kolanko przekręci się na bok i łapie powietrze.:)
14-02-2013 21:14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
grzepaku1 Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2012
Liczba postów: 482
Post: #3
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
sprawdż oring na obudowie filtra jak czyściłeś filtr to mogłeś coś niedokładnie złożyć i zasysa powietrze i tak jak kolega pisze na tym kolanku tam też jest oring
14-02-2013 23:21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
VoYtek8 Offline
Super Moderator
******

Dołączył: Jan 2013
Liczba postów: 2,384
Post: #4
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
No ja też myślę że to może być źle założony oring. Pozdrawiam Smile
15-02-2013 15:48:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
przemek2092 Offline
Moderator
*****

Dołączył: Aug 2012
Liczba postów: 817
Post: #5
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Oring lub może cos z tymi pierścieniami jest nie tak, kiedys miałem takie przypadek że były nowe pierścienie i jak sie okazało nie pasowały i zakładałem inne Wink
17-02-2013 14:42:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
tadek12 Offline
Nowy

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 3
Post: #6
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Dziękuję za podpowiedzi, ale w całym wątku nie dodałem, że po naprawie podnośnika działał on bez zarzutu. Tydzień temu wymieniłem dwie tarcze sprzęgłowe (bez regulacji ich) i od tej pory pompa (jak napisałem wcześniej) przestała działać. Przy pełnych obrotach nie daje rady podnieść 90 kg. Czy sprzęgło może mieć jakiś związek z pompą?????
18-02-2013 22:55:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
Krzyś96 Offline
Nowy

Dołączył: Dec 2012
Liczba postów: 3
Post: #7
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Witam kolego sprawdz sobie wyłączanie podnośnika ta dzwignia znajduje się przy dzwigni załączania wałka odbioru mocy jak by nie zadziałało to odpowiedz bo mam jeszcze innom przyczyne
18-02-2013 23:43:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
grzepaku1 Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2012
Liczba postów: 482
Post: #8
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
jak obrotomierz silnika działa w czasie podnoszenia ciężaru to sprzęgło nie ma nic do rzeczy lub włącz wałek przekażnika i podnoś ciężar a druga osoba niech sprawdzi czy wałek przekażnika przypadkiem się nie zatrzymuje ,sprawdz zawór w rozdzielaczu może być zanieczyszczony,napisz co robiłeś ciągnikiem przed usterką
19-02-2013 07:44:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
tadek12 Offline
Nowy

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 3
Post: #9
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Panowie! jak już wspomniałem wcześniej we wrześniu naprawiałem pompe. Wymieniłem wtedy pierścienie na tłoku, (nie ruszałem tuleji, bo była dobra), wymieniłem oringi na pompie oraz na rozdzielaczu, wymyłem filtr i zawór bezpieczeństwa, wymieniłem olej. Pompa działała bez zarzutu. Idealnie... Tydzień temu rozpołowiłem ursusa, po czym wymieniłem wieniec i tarcze sprzęgłową I i II stopnia i łożysko na kole zamachowym. Łożysko dałem równo od strony skrzyni (nie dobiłem go do końca), lecz nie jestem pewien czy nie powinno byc ono od strony silnika. poskręcałem ciągnik, bez jakiejkolwiek regulacji sprzęgła. Pedał sprzęgła był wysoko, więc go trochę popuściłem na łopatkach i obudowie śrubami z nacięciami na śrubokręt i tymi drugimi też. Sprzęgło obniżyło się do połowy. Sprawdziłem pompę i podnośnik mi nie podnosił przy pełnych obrotach, nawet bez obciążęnia. Podnośnika przecież nie ruszałem! Włączałem i wyłączałem pompę. Gdy była załączona to odniosłem wrażenie że pracuje bardzo słabo, jakby skokami, więc odkręciłem przewód idący do rozdzielacza z pompy. Okazało się że olej wypływa z powietrzem na przemian. Zakręciłem go i wykręciłem zawór bezpieczeństwa, bo pomyślałem że może być brudny, ale nie był. Był czysty. Być może po tym jak rozpołowiłem ciągnik popełnilem jakiś głupi błąd przy jego skręcaniu, ale nie mam pojęcia co to może być. Być może komuś przyjdzie coś do głowy w tym temacie. CZY SPRZĘGŁO MOŻE MIEĆ COŚ WSPÓLNEGO Z POMPĄ? Jezeli sprzęgło nie ma żadnego związku z pompą to myślę, że będę musiał rozebrać pokrywę i jeszcze raz zobaczyć tą pompę i polączenie z obudową- czy tam gdzie nie ciągnie powietrza. Jakbyście panowie mieli jakiś pomysł na to prosze o pomoc.
19-02-2013 20:31:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
Biznez404 Offline
Użytkownik
*

Dołączył: Mar 2012
Liczba postów: 58
Post: #10
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
Sprawdź wałek odbioru mocy, pompa dostaje napęd od tarczy co napędza WOM jeżeli on się dobrze załącza i pod ciężarem dobrze kręci to pompa też z nim się musi kręci.
19-02-2013 21:53:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
grzepaku1 Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2012
Liczba postów: 482
Post: #11
RE: Ursus C-330 - podnośnik nie działa
co do sprzęgła to może mieć wpływ pod warunkiem że masz wciśnięte łapki od drugiego stopnia (w co raczej wątpię) sprawdż jak pisałem wyżej jeśli kręci się wałek przekażnika w czasie podnoszenia większego ciężaru to sprzęgło nie ma nic do tego ,a sprawdż czy ten olej nie jest jakiś bardzo gęsty bo wtedy trudniej zasysa olej przez filtr i jest większe podciśnienie dość często ciągnie powietrze pompą poprzez simering z przodu pompy za zębatką można wymienić to uszczelnienie ale jak jest luz na wałku pompy to na dłuższą metę to nie jest rozwiązanie tylko wymiana pompy sprawdż to co pisałem jeśli nie pomoże to zdejm podnośnik jeszcze mi się przypomniało wymieniałeś oringi na pompie z tyłu to musiałeś odkręcać pokrywkę i być może zamontowałeś ją żle o 180 stopni i olej pod ciśnieniem pokierowałeś na simering z przodu pompy co po pewnym czasie musi go poprostu wywinąć na zewnątrz i po zgaszeniu ciągnika olej spłynie na dół i nie może go dobrze zaciągnąć bez powietrza(otworek w pokrywce powinien pasować w otworek na pompie ale od strony ssania)
19-02-2013 22:01:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości