Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
problem
Autor Wiadomość
simson54 Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 382
Post: #1
problem
witam mam taki problem mam gospodarstwo o powierzchni 3,5 h. Posiadam siewnik do zboża konny 15 czy opłaca mi się na taki areał pola zmieniać go na większy np na poznaniaka czy zostawić ten co mam teraz
28-10-2013 17:02:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
robert983 Offline
Rolnik z Mazowsza
*****

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 3,286
Post: #2
RE: problem
kup drugi taki sam zespawaj i będziesz miał dobry siewník on ile twój jest w dobrym stanie
28-10-2013 17:57:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
VoYtek8 (10-28-2013)
VoYtek8 Offline
Super Moderator
******

Dołączył: Jan 2013
Liczba postów: 2,384
Post: #3
RE: problem
Zrób tak jak radzi @robert983, dokup drugi siewnik konny i złącz je ze sobą. Szerokość chyba nawet będzie większa niż w Poznaniaku, a koszt o wiele niższy. W dodatku części do siewnika konnego są tanie i większość możesz znaleźć na złomie. Pytanie jeszcze jaki masz ciągnik bo jak masz Ursusa 4011, c355, c360 albo 3p to będzie dobrze szedł, ale u mnie we wsi sąsiad ma właśnie taki siewnik łączony podczepił go do T-25 i ciągnik nie dał rady z nim iść, jak ja kiedyś na spróbowanie zaczepiłem do c330 to też koła cieły straszne rowy w polu. Pozdrawiam Smile
28-10-2013 18:55:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
przemek2092 Offline
Moderator
*****

Dołączył: Aug 2012
Liczba postów: 804
Post: #4
RE: problem
Chyba że trafi ci sie okazyjnie jakiś poznaniak Wink mi dwa lata temu sie trafił, poznaniak 2,7 m bez docisku i ze zwykłą skrzynią, najprostszy model ale bardzo zadbany Wink za 1600 bodajże go kupiłem Wink miałem dwa konne sprzedałem i trochę dołożyłem i od tej pory mam poznaniaka Wink muszę przyznać lepiej mi sie nim sieje i wschody też lepsze Wink
28-10-2013 19:03:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
simson54 Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 382
Post: #5
RE: problem
tradycyjnie na taki areał pola ursus c 330 kolego Voytek 8 Tongue
tyle że nie mam spawarki i nie bardzo wiem gdzie by go pospawać i wogule dlatego spawanie raczej odpada
28-10-2013 19:13:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
bardzomalorolny Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2012
Liczba postów: 314
Post: #6
RE: problem
A nie masz jakiegoś sąsiada, czy znajomego co by Ci zespawał?? W końcu dobry sąsiad lepszy jest od rodziny Smile
28-10-2013 19:30:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
robert983 (10-28-2013), tofikarius (10-28-2013)
simson54 Offline
Farmer
****

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 382
Post: #7
RE: problem
no jest ale czytam sobie o takim eksperymencie żeby dwa razem zespawać i że pękały to musi być dobra konstrukcja sam nei wiem jak to by wyglądało
28-10-2013 19:34:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
tofikarius Offline
V.I.P
*

Dołączył: Feb 2013
Liczba postów: 2,961
Post: #8
RE: problem
(28-10-2013 19:30:05)bardzomalorolny napisał(a):  A nie masz jakiegoś sąsiada, czy znajomego co by Ci zespawał?? W końcu dobry sąsiad lepszy jest od rodziny Smile
Dobrze powiedzianeSmile
Pozdrawiam


No bo zaspawać dwa do siebie to nie takie hop-siup bo trzeba mieć o spawaniu w miarę pojęcie żeby to było uczciwie zespawane
28-10-2013 19:34:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
henryk (10-28-2013), robert983 (10-28-2013)
henryk Offline
Farmer
****

Dołączył: Nov 2012
Liczba postów: 382
Post: #9
RE: problem
zespawać i jest ok.-niestety to nie takie proste ,trzeba jakoś złączyć wałki napędzające kółka siewne ,mieszadła żeby równo się wszystko kręciło i nie pękało,kup sobie poznaniaka bez docisku za 1600 zł kupisz,ja 2 lata temu kupiłem z 83r. za 1600 włożyłem 400 ale teraz jest jak nowy jak nastawiłem żyto na c-1 to jakby w morde strzelił 190kg/ha.jestem bardzo zadowolony pomimo że mam 2,5 ha.,a 30-ka z poznaniakiem nie ma żadnego kłopotu-pozdrawiam
jeśli idzie o części do poznaniaka to są na poziomie cenowym jak do konnego. np.czubek redlicy-5zł,skrzydełko 6-7 zł,rurka teleskopowa plastykowa 6,50zł,to wszystko x25 daje ok.450zł,ale nie sądzę że to wszystko naraz musisz wymieniać,poza tym nic więcej nie może być popsute ale wybór należy do ciebie-pozdrawiam
28-10-2013 19:51:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
kubusjettaII Offline
Moderator
*****

Dołączył: Jan 2013
Liczba postów: 1,196
Post: #10
RE: problem
w takim wypadku jeśli nie masz czym i z kim tego zrobić to rzeczywiście lepiej Ci będzie kupić inny który będziesz mógł zapiąć i siać.
29-10-2013 10:03:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
izydor6280 Offline
::Expert Renault::
****

Dołączył: Apr 2011
Liczba postów: 408
Post: #11
RE: problem
jesli juz mowa o takiej przerobce to wcale nie trzeba spawac walkow, jak pisze @henryk
minusem takiego siewnika jest mala pojemnosc i malo dokladny wysiew
osobiscie na takim areale zostawilbym ta 15 i ewentualnie czekal na dobra okazje
29-10-2013 11:32:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
henryk Offline
Farmer
****

Dołączył: Nov 2012
Liczba postów: 382
Post: #12
RE: problem
no to opisz jak połączyć żeby druga połowa siewnika siała bo to są 2 siewniki jeden ma napęd z koła natomiast ten drugi akurat ma to koło odjęte ,może jestem w błędzie bo nigdy dokładnie się nie przyglądałem jak to jest zrobione chętnie bym się doszkolił-dziękuję i pozdrawiam
29-10-2013 18:21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
izydor6280 Offline
::Expert Renault::
****

Dołączył: Apr 2011
Liczba postów: 408
Post: #13
RE: problem
wystarczy przerobic naped na prawe kolo, sami tak prrzerabialismy
30-10-2013 10:37:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
kubusjettaII Offline
Moderator
*****

Dołączył: Jan 2013
Liczba postów: 1,196
Post: #14
RE: problem
z jednej strony @izydor6280 ma rację że wstawić napęd dodatkowo żeby każde koło było napędzane, ale do tego też są potrzebne przeróbki czego @simson54 nie ma czym i z kim wykonać. chyba że wystarczy przekręcić parę trybów na kilka śrub w co wątpię.
30-10-2013 15:38:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę to polubić Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości